Tuesday, March 23, 2010

Ei saa ikka kaldal passida...

Reede õhtul saabus meile külla Kaisa sõbranna Laura ning viisime ta otse lennujaamast Hecticusse. Laupäeva hommikul oli selline pilves ja tuuletu ilm, niiet sai mõnusalt vaikselt ärgata (kiiret polnud kusagile). Käisime turul ja siis otsustasime minna Muizenbergi. Käsi andis mul veel veidi tunda, aga samas nagu kaldal ka ei viitsinud passida. Tänu tuule puudumisele oli laine peegelsile ning mõnusalt suur. Käsi küll veidi ragises, kui ma välja ujusin, aga see tasus ennast ära. Muizenbergi lainekuju on ikka mõnus funboardi jaoks, saab pikalt sõita ning samas ei keera ta sind kohe kummuli nagu Big Bays.
Pühapäeval käisime Frantischhöekis ja matkasime kohalikus Mont Rochelle rahvuspargis. Ma arvan, et see oli seni kõige ilusam matkarada, kokku 16,5 km, kõrguste erinevus ca 500m pealt 1550m peale ning kulus ca 5 tundi. Ilm oli ka mõnusalt päikeseline, aga tänu sügisele mitte nii palav - matkamiseks ideaalne.

Eile oli käsi juba päris hea ning juba hommikust puhus korralik tuul. Käisime Kaisaga järvel, kus oli vähemalt 10ms. Algu ta proovis 4.2ga ja siis võttis 3.6 - ilma trapetsita on ikka väsitav sõita sellise tuulega. Hiljem ei saanud ma ise ka rahu ning laadisin asjad auto peale ning läksin Melkbossi. Mõtlesin, et sõidan rahulikult ja ei hüppa, et käele mitte liiga teha. Kuna kõrval rigas mingi tüüp viiest, siis panin 4.2. Sain 1 triibu teha, kui oli kohe selge, et ei saa sellega sõita. Tagasi ja 3.6. Melkboss on ikka hüppepark - oi kuidas oleks tahtnud backi proovida :) Tunnikese pärast hakkas käsi tunda andma ning sain ühe superlaine veel kätte, tegin viimase bottomi ja cutbacki ja ronisin kaldale...

Nüüd peaks vist hakkama asju kuivatama, sest homme on juba tagasilend... samas ilusad liinid tulevad randa....

Wednesday, March 17, 2010

The End

Täna Melkbossis oli mõnus poomikõrgune hüppelaine. Kuna Wolf andis head eeskuju, siis tuli ise ka hakata backi proovima. Proovisin lennata võimalikult kõrgele, sest oli meeles Barabanovi õpetussõnad, et neid madalaid oskab maanduda ainult Penny :D
Kui seni kõige kõrgem ilusalt nina ees vette lendas, oli kolakas nii suur, et pagana käsi tuli jälle õlaliigesest välja. Sain õnneks vees ise teise käega selle tagasi paika tõmmata ja kuidagi ka veestardi ära teha. Sellega siis on siin surfid sõidetud, 1. aprill pannakse õlaliigesesse titaanist kruvid ja siis sügishooajast Ristnas kohtume :)

Tänasest algab siin Cape Winelands'i filmifestival (vaadage lehte FaceBookis), kus on muuhulgas ka 8 Eesti filmi. Vaatame siis nädalakese filme ja juba järgmisel neljapäeval olen Eestis tagasi. Reedel tundub, on minu juures pidu - everyone is invited ;)

Sunday, March 14, 2010

woop woop

Nonii, nüüd on terve nädalavahetuse korralikult lainetanud ja puhunud. Eile algas kõik mõnusa 4.7 ilmaga ja 2-3-4m lainega. Hanno on tagasi Cape Townis mingi turismigrupiga, ta viis tädid shoppama ja tuli ise randa pilte klõpsima. Sellest ka paar pilti.

Täna puhus juba varahommikust ja olin juba 11st peal 4.7ga. Laine oli mõnusalt suur, selline umbes nagu eile. Pärast kahte tundi tuli panna 4.2 ning soitsin veel tunnikese kuni jalg jäi rullis aasa kinni ja väänas seda korralikult. Õnneks midagi hullu pole, veidi annab ainult tunda. Siis saabuski Hanno ja andsin talle täisvarustuse - oma vana kalipso, trapetsi, laua ja purje. Ta veidi 4.2ga sõitis ja tuli siis juba 3.6 küsima. Teate, selline tavaline Sunseti ilm :) Paar tunnikest sai ta ka sõita - kuni ma ta välja lehvitasin, et mul on igav ja vaja koju minna :) Aga ta sõitis väga hoolikalt, kui koll tuli vastu, tegi kohe chickeni ja ei hakanud seal võitlema - asjad igastahes terved + mu 69 laud sai kiita ja pidi keerama lainel vähemalt samahästi kui Penny twinn ;) Täna nägin kahte mastipurunemist ka - ei tasu shorebreikis väga chillida.

Kaisa on kodus ja kirjutab magistritööd. Vahepeal käis bassu ääres ja kohe naksti oli meie naaber-pruun-italiaano platsis (tegelikut on ta shotlane ja nimi hoopis Gavin). Tundub et tal on hirmus suhtlusvajadus ja ta valgustas Kaisat jälle pikalt oma raskest elust :) Niiet vallalised neiud, kui te soovite saada siia omale korterikaaslast, kes on kenasti pruun (päevitab speedodega) ja sportlik (käib pidevalt siin meil jõusaalis), siis 27. märtsil toimub meie hoovis "meet your neighbour" pidu live-bändiga. Meie korter vabaneb ka 25st :)


Wednesday, March 10, 2010

Sügis

Täna oli esimene sügisilm. Pool päeva oli pilves ja vihma sadas, temperatuur ka mõnusalt töötegemist soosiv - kodus pidi isegi T-särgi selga panema ;). Õhtupoole tekkis ka tuul ning läbi vihma oli kuidagi kodune sõita surfama. Käisin korra Sunsetis vaatamas, aga siis otsustasin ikka minna Melkbossi. Kui kohale jõudsin, tuli päike välja, aga ikka oli veidi jahe. Mingi lohetaja sõitis kapuutsiga :D

Täna oli puhangulisem kui eile, kuigi tuul oli veidi tugevam. Laine ka veidi suurem, aga see-eest kukkus kiiremini kokku. Selline keskmine surfi-õhtupoolik. Asju oli ka veidi jahe kokku panna - nagu Ristnas või Väänas :)

Tuesday, March 9, 2010

Laine selgest taevast

Siin on mitu päeva olnud tänu õigele suunale ja tuule puudumisele väga ilus laine ja soe vesi. Eile õhtupoolikul sulistasin päris pikalt kodurannas lainelauaga - tavaliselt ma ronin välja sellepärast, et jalad hakkavad külmetama, aga eile võis neid vabalt vees leotada. Surfasin koos ühe umbes 45-aastase tädiga, kes suutis uskumatult hästi oma väikese lauaga kõik kollid kinni püüda ning andis mulle ka häid nõuandeid. No mõnusalt sai ennast pesumasinas puhtaks :) + veel käelihased valusaks nii väljaujumisest kui enda käimaujumisest. SUPi mehed ülbitsesid üldse ilma kalipsodeta shortsides ja üks tegi häid trikke - näiteks seisis pea peal. SUP on küll suur, aga proovige seda järgi teha :)

Täna päeval mõtlesin minna ka lainelauaga sõitma, aga just kui vette sain, hakkas Cape Doctor tööle ning laine muutus koledaks. Veidi ulpisin seal ja ronisin välja. Tunni pärast puhus Kite beachil juba 10-12 ms ning mõtlesin, et ohooo, saab ka tuulesurfata :) Kuna selleks ajaks oli Bloubergstrandis tuul teinud lainest sellise tarifaka, otsustasin minna õnne otsima Melkbossi. Ma ei tea kas sügis on kõik turistid ära hirmutanud siit, või oli kell juba liiga palju või prognoos olematu (või siis oli Platboomis jälle megailm :S), aga seal polnud kedagi sõitmas. Ainult 2 saksa paarikest rigas 4.7 ja 5.3 purjesid. Melkbossis on see viga, et kui kedagi ei sõida, ei saa sealt parklast üldse aru kui suur laine on. Parklast veepiirini on oma 150 meetrit ja siis madalast veest laineni veel sadakond meetrit. Tundus selline siledavõitu, nagu Pirital. Rigasin siiski 4.7 ning pooleldi tiksudes sai isegi välja. Edasi oli kõik juba nagu filmis. Väga ilusad korrapärased ja pikad 1,5-2 meetrised setid tulid sisse, tuult oli just nii palju, et välja saaks ja lainelt ennast käima. Veivamine oli nagu arvutimängus, lihtsalt teed siledal lainel bottomeid ja cutbacke ja laine ei lõpe üldse ära :) Pärast tuli tuult veel juurde ka - ma ütleks, et täiesti ootamatult üks parimaid veivipäevasid siin. Sõitsin kuni päikeseloojanguni - siin on hakanud varem pimedaks minema, enne oli valge umbes veerand üheksani, nyyd loojub päike juba pool kaheksa :) Nautige talve!

Monday, March 8, 2010

Head naistepäeva!

Ma olen laisk olnud ning pole oma blogi tükk aega täiendanud. Kojusõiduni on ainult kaks ja pool nädalat ning tunne on juba selline, et peaks asju hakkama pakkima :D
Lühidalt siis niipalju, et üleeelmine nädalavahetus käisime maal. Sihiks oli Die Hoopi rahvuspark mere ääres, sest sisemaal tundus liiga palav. Kuna tee peale jäi ka Aafrika lõunapoolseim tipp L'Agulhas, siis käisime usinate turistidena ka sealt läbi. Hoolimata sellest, et seal oli isegi boutique-art-gallery-illy-coffee-guesthouse, sinna ööbima jäämise tunnet küll ei tekkinud. Ikka päris tobe, et kõikidel turistidel on vaja ära käia Aafrika lõunapoolseimas tipus :S L'Agulhas'e kohta on pilt daamidega.

Sõitsime edasi Die Hoopi poole ning kuna me parki sisse ei raatsinud minna ööbima, siis jäi ainsaks variandiks farmerite B&Bd. Sisuliselt on see lihtsalt ööbimine farmis, kus peremees üürib ühte tuba/korterit turistidele. Pärast mõningast otsimist leidsimegi toreda koha. 200 raha per nägu ning saime tervelt 2-toalise osa nende majast. Lisaks andis peremees meile veel pooliku 3-liitrise pakiveni, mis oli üllataval kombel palju parem kui tavaline savignoon blänk (loe: tikrimahl alkoholiga), mida siin juuakse. Sellest pilt minust päikeseloojangul.

Järgmise päeva kolasime pargis ning "võtsime" ära kõrgeima tipu Potbergi (600m). Päev oli nii väsitav, et otsustasime jääda veel üheks ööks ning tulime koju alles esmaspäeva hommikul.

Nüüd möödunud nädalavahetusel pidi tuul puhuma ning jäime linna. Üleüldse tundub siin prognoos olevat pidevalt nädalavahetusteks, kus võiks just mingi pikema väljasõidu korraldada. Reedel tsekkasime üle kohaliku poppklubi Assembly, mis kirjelduse järgi oleks justkui Von Krahl, aga kui sisse saime, oli selge, et see on pigem selliste inglise pubekate läbukoht. Muusika oli ka imelik ja ma tundsin ennast veidi vanainimesena, kui ma Kaisale ytlesin, et "kuidas noored sellist lärmi muusikaks peavad" :D

Laupäeval käisime turul saia ostmas ning kuna ma olin kole väsinud, siis pikutasime ka veidi Kirstenboschi botaanikaaias - turult ostsime piknikukraami kaasa. Muidugi uurisin tuult ning Cape Pointis näitas 20 ms (ehk oleks olnud Platboomi või siis Witsandi tingimused). Mõtlesin, et küll siiapoole ka midagi varsti jõuab. Õhtupoole sai veidi Sunsetis sõita, aga paras jama oli. Puhanguline ja selline allameetrilaine :S

Pühapäeva hommikul käisime Big Bays lainesurfamas ning pärast oli mõte minna Platboomi. Tüütult kaugel on see Platboom ikka + sissepääs on tasuline. Eestis nagu pole probleem Ristnasse sõita, aga siin millegipärast ei viitsi :S Muidugi kui kohale jõudsime (läbi Chapmans Peak'i - soovitan), polnud seal mingit tuult. Ainult palju tuult ootavaid surfareid ja baboone. Sellest ka pilt. Tagasitulles sõitsime veel Nordhoekist läbi, mis olevat kuulus lainesurfikoht. Vist on ka, sest mina sealt rullist välja ei suutnud ujuda :) Kui olime ennast maha jahutanud, siis läksimegi koju, et õhtul minna Pink Falmingo kinno (www.pinkflamingo.co.za/). See on hästi mõnus kesklinna-majakatusel olev kino, kus näidatakse häid vanu filme. Pileteid on veidi raske saada, aga pole ime ka - 50R eest saab kino, tasuta joogi ja popcorni. R200 eest saab lösutada diivanil :)
Vaatasime Elizabeth Taylori ja Paul Newmaniga klassikut Cat on a Hot Tin Roof. Õhtu oli mõnusalt PALAV, pärast olime veel seal katusel ja tegime yhed dringid. Kui koju sõitsime, siis lõi põhjapool äikest ning müristas päris korralikult. Varsti tuli ka padukas ning pilv liikus välkudes kesklinna poole. Huvitaval kombel oli mere kohal tähistaevas. Aga erilist kasu sellest äikesest polnud, sest ka täna on rämedalt palav. Käisime hommikupoole Big Bays pesumasinas ennast värskendamas. Laine on ilus - vist peab varsti veel minema :)




Tuesday, March 2, 2010

Hoogsa tiksumise treening

Ma olen ikka väga enesekindlaks siin muutunud ning täna aknast välja vaadates mõtlesin, et no 4.2 autosse ning las muu kraam jääb koju. Eriti kui eile õhtul puhus tuul hooti 45 knotsi.

Melkbossi jõudes oli paras rannailm ning inimesed tiksusid viiestega. "Küll varsti hakkab puhuma," mõtlesin ning panin 4.2 kokku. Laine oli kusjuures isegi väga ilus, selline poomikõrgune. Päris hästi sain tiksuda, mõned korrad isegi sain hooga välja ja harjutasin oma uut trikki, mis meenutab backi, aga lõpeb crashiga. Vähemalt tagasi sai enam-vähem lainega sõita. Üllataval kombel ei hakanud yldse igav ning suutsin 2 tundi seal vees olla, kuni jalad hakkasid külmetama ning ronisin välja. Selline päev siis :)

Monday, March 1, 2010

Laine

Kui teisipäev oli mõnus tööpäev (ei olnud tuult, lainet ega päikest), siis kolmapäevaks tuli laine tagasi. Päris keeruline oli siin kodurannas välja ujuda lainelauaga, kui laine on mõnusalt suur. Vahepeal isegi mingi püstise-jeti-mees pakkus oma abi :) Õnneks varsti sain pihta, et tuleb oodata kuni setid randuvad ja ära plekib. Siis tekkis umbes 30 sekundine auk, mille jooksul tuli 50m ära ujuda. Väga mõnus päev oli, ainult vesi oli väga külm, nii et väga kaua ei kannatanud olla vees. Pärast jetimees veel rääkis, et veidi kaugemal olid delfiinid lainetesse hüpanud. Idüll missugune.

Neljapäeva õhtust hakkas ka puhuma ning saime Hanno ja Madisega mõnusa õhtuse Sunseti. Tuul oli kuidagi eriti off ning laine seetõttu hästi puhas, nii 2 meetrine. Mõõnus :)

Reede oli BIG. Hanno ja Madis passisid juba 12st rannas, aga ma jõudsin alles 3 paiku. Laine oli 3-4 meetrit ning Hanno tiksus usinalt välja - lainega tagasi. Madis pidas targemaks kaldal istuda ja arutleda, et "mu asjad on juba kuivad ja homme lendame ära" :) Kui ma 4.7 kokku sain, oli tuult juba piisavalt ja ma tiksuma ei pidanud peaaegu yldse. Tunni pärast tõstis veel ning siis panin juba 4.2 ning setid läksid järjest suuremaks :S Tegelikult oli päris hull tunne sellisega koju tagasi tulla ning avastada eest täiesti sileda ja vahuse välja, mis oli eelmiste lainete ulpivaid ohvreid täis :D Ma vist polegi nii sileda ja suure lainega varem sõitnud - kui ikka cutbacki tegid sellise kolaka pealt, siis oli alla tulla tunne nagu lumelauaga puudris - ega purje eriti vaja polnud. Ja kui kuulsid, et see taga kokku kukub... :) Kui maha tulin, siis mingid tüübid kaldal kohe õnnitlesid, et "congratulations, everything in one piece" :)

Nädalavahetusel surfi ei olnud, sest käisime maal ja ööbisime farmis - lehmade ja jaanalindudega. Kokku läbisime 800 km, aga sellest tuleb eraldi jutt.

Täna jõudsime tagasi ning tuul oli eriti karm - puhangud 36 knotsi ning laine jälle see vastik tarifa-chopp vasakult. Läksin vaatasin Melkbossi - briti ässad muidugi Bubblega eesotsas kimasid seal... Panin 3.6 ja oli nii puhanguline, nagu kevadel Maardul. Ees uppusin ja taga pidi kangutama, et jibet teha. Lisaks veel see mõnus chopp. Paar mõnusat poomikõrgust lainet sain tagasi. Aga üldiselt - bensiin ja tikud!